neljapäev, 15. mai 2008

Filmi edetabel


1. "Nimed marmortahvlil" 2002


Lavastaja: Elmo Nüganen. Osades:
Priit Võigemast, Argo Aadli, Ott Aardam, Karol Kuntsel, Hele Kõre.
Sisututvustus: Aasta 1918. Euroopa kaardile on sündinud uus riik - Eesti Vabariik. Sõdurite kõrval asuvad selle nimel võitlusse ka koolinoored, kaitstes oma maad. Paraku on vabadusel kõrge hind. Saavad nad tasuks armastuse, isamaa või jäävad neist mälestuseks vaid nimed marmortahvlil?

Minu meelest on see film Eesti parim mängufilm, sest see film kajastab aastat 1918, mil Euroopa kaardile on sündinud uus riik- Eesti Vabariik. Ning seda filmi peaks iga eestlane vaatama, sest see on väga huvitav film.

2. "Kevade"1969

Lavastaja: Arvo Kruusement Osades:Aare Laanemets,
Riina Hein, Arno Liiver, Ain Lutsep, Margus Lepa. Film on tehtud Oskar
Lutsu samanimelise raamatu järgi, mis keskendub külakooli laste koolielule.
Film on mustvalge.
Minu meelest on see film Eesti mängufilmidest teisel kohal, kuna iga eestlane on seda näinud ja see kajastab väga toredaid tegevusi.





3. "Viimne reliikvia"1969
Lavastaja: Grigori Kromanov Osades: Aleksandr Goloborodko, Ingrid Andrina, Elze Radzinya, Rolan Bykov, Eve Kivi, Uldis Vadziks. End Liivimaa parimaks ratsutajaks pidav Hans von Risbieter (Raivo Trass) tahab abielluda Agnes von Mönnikhuseniga (Ingrid Andrina). Väikese tasu eest on kirik nõus nad laulatama, kui saab endale Püha Brigitta jäänustega reliikvia. Pulmapeolt, mis muutub tapatalguteks, päästab Agnese vaba mees Gabriel (Aleksandr Goloborodko). Nüüd põgenevad nad kiriku, Ivo Schenkenbergi (Peeter Jakobi) käsilaste ja pruudi suguvõsa eest. Minu meelest on see film Eesti parimatest mängufilmidest kolmandal kohal, sest see on aegumatu klassika ning väga tore film.




"Nukitsamees"1981
Lavastaja: Helle Karis Osades: Egert Soll, Anna-Liisa Kurve, Ülari Kirsipuu, Ines Aru, Aarne Üksküla, Sulev Nõmmik. Tuntud lastefilm, mis valminud Oskar Lutsu samanimelise jutustuse põhjal.Metsas ära eksinud Iti ja Kusti (Anna-Liisa Kurve & Ülari Kirsipuu) satuvad nõiamajja, kus neid sunnitakse sealset pererahvast teenima. Ühel päeval õnnestub neil põgeneda ja nad võtavad endaga kaasa metsakollide pere noorima lapse, Nukitsamehe (Egert Soll), et temast normaalne laps teha. Väikeste sarvedega selli ümberkasvatamine osutub loomulikult raskeks, kuid headus viib sihile.



"Vallatud kurvid"1959





Lavastaja: Kaljo Kiisk Osades: Terje Luik, Rein Aren, Eve Kivi. Meeleolukas ja

särav komöödia, üks kodumaise filmikunsti tippsaavutusi. Film räägib ringrajavõidusõidust. Armastusest ning noorusest.



"Klass" 2007

Lavastaja: Ilmar Raag Osades: Lauri Pedaja, Pärt Uusberg,
Vallo Kirs, Paula Solvak, Riina Ries. Tõestisündinud lugudel põhinev kodumaine draama räägib tänapäeval küllaltki levinud probleemist: koolivägivallast. Film räägib Antslast linna kolinud Kaspari ja klassi senise liidri Andersi omavahelisest võitlusest koolis populaarsuse ja au nimel ning tossikese Joosepi kohast nende kahe vahel.




"Sigade revolutsioon" 2004


Lavastajad: Jaak Kilmi, René Reinumägi
"Sigade revolutsioon" on seiklusterohke komöödia, mis leiab aset Woodstocki laadses miljöös. On 1986.aasta suvi. Kümned tuhanded noored kogunevad üle Nõukogude Liidu suvelaagritesse, kus põhilise osa tegevusest on kodumaa vankumatute juhtide tegude, mõtete ja ettevõtmiste ülistamine ning kummardamine. Ühes paljudest suvelaagritest teevad aga sündmused järsu pöörde, kui sinna kohale sõitnud noored tõstavad mässu oma õiguse eest teha ja välja öelda seda, mida nad mõtlevad. Muidugi teevad laagriülemad kõik selle nimel, et puhkenud rahutusi kiiresti maha suruda.



"Arabella mereröövli tütar" 1982
Lavastaja: Peeter Simm
Osades: Inga-Kai Puskar-Polonski -Arabella, Lembit Peterson - Taaniel Tina, Urmas Kibuspuu - Aadu, Raivo Trass - Manuel.
Arabella on maailma kõige hirmuäratavaima mereröövli tütar. Arabella armastab oma isa väga. Kuid kogu selle aja jooksul unistab ta ikka tavalise tüdruku elust.











"Mehed ei nuta" 1968


Lavastaja: Sulev Nõmmik Osades: Kalju Karask, Ervin Abel, Lia Laats, Voldemar Kuslap, "Unetuse, selle tänapäeval küllaltki levinud haiguse, efektiivseks raviks avatakse lähematel päevadel uus sanatoorium. Kus kaasaegse teaduse kõigi saavutustega loodetakse unetuse tõvest ja sellega kaasnevatest närvisüsteemi häiretest peagi jagu saada." loeb unetuse all vaevlevatele kaaslastele seltsimees Richard Paramets (Ervin Abel).Grupp unetusetõve käes vaevlevaid keskealisi mehi otsustavad minna uude sanatooriumisse, et seal enda hädad ravitud saaks. Kuid tõelise sanatooriumi asemel viiakse nad ravile üksikule asustamata saarele. Varsti asjast taibates üritab seltskond iga hinna eest sealt minema saada. Ants Lauter, Endel Pärn, Leo Normet.



"Röövlirahnu Martin" 2005


Lavastaja: Lavastaja: Rene Vilbre Osades: Madis Ollikainen, Andry Zhagars, Kadi Sink, Ott Sepp, Piret Kalda, Jaan Rekkor. Martin (Madis Ollikainen) on väike 10 aastane poiss, kes elab koos lesest emaga. Tema üksluisesse ellu toob suuri muudatusi tänavalt leitud kass (Ott Sepp), kes suudab end Martini sarnaseks poisiks muuta. Kass aitab lahendada 10 aastasele poisile omaseid probleeme ning aitab ka tema emale uut meest otsida.

Kommentaare ei ole: